6 Şubat 2015 Cuma

DÜNYA'NIN AYNASI VENEDİK

Venedik karnavalı bugünlerde başlamışken ;Murano ada'sını hatırlatma amaçlı dip not. Bir kere olsun gidilmesi gereken özellikleri olan ada.Cam sanatının 9. yüzyıldan başlamış Murano da. Rivayete göre 1200 lerde Venedik 'deki ustaları Murano adasında toplamışlar cam ocaklarının kente zararı önlemek için şehirden adaya taşımışlar.Ve yıllarca ayna nın yapılışıile cam işçiliğinin biilgilerini saklamak için adaya giriş çıkış yasaklanmış.

SOKAKLARI WAFFLE KOKAN ŞEHİR

Evet Çikolatanın başkenti Belçika dan bahsediyorum Brugge ; pastadan yapılmış gibi evleri ile kış masalı tadında.
Sokaklarında dolaşmak güzel kaybolmak zor çünkü bir kaç saat içinde Brugg şehrini gezebilirsiniz.En azından Turistik yerlere ve çikolata dükanlarını. Avrupa şehirlerini gezerken en çok düşündüğüm eskimiş ama yıpranmamış olmaları en yenisi yüz senelik binalar ve dükkanların tarzı bile retro ayrıca woswogen araçlar görüyorum 30 senelik ve sapasağlam şaşırıyorum brugg için söz etmiyorum genel olarak böyle.

PRAG eski şehir içinde astronomik saat

Rivayete göre; 15.yy sonlarında Hanus isimli mimar yapmış. Astronomik saatin iki yanında kukla heykelcikler elinde ayna tutan kibirli, elinde altın kesesi tutan cimri, eğlence zevk ve sefayı Osmanlı tasvir etmis diğeri de iskelet.Saat başı sallanırlar ve hayatı simgelerler.Turistler alkışlar. Görülmeli mi mutlaka gidin Prag gezisi Avrupa turlarıyla beraber rotasında değil ayrıca görülecek bir yer yani ona özel vakit ayırmalısınız başka ülke ile shengen vizesi alarak gitmeniz daha hızlı olur prag için çek vizesi almak çok tercih edilen bir yer olduğundanmı bilmiyorum uzun sürüyor. Prag için gezi fotoları başka bir post hazırlamalı. keyifli gezin.

SAPANCA da gezilecek yerler

Sapanca dan kartepe ye çıkarken yol üzerinde Menzara Restorant görülmesi gereken bir yer.Yemekleri karadeniz yemekleri yapıyorlar. İstanbul a yakın gezilecek bir yer. Yaz sonu kısa bir hafta sonu tatilinden kareler Kırkpınar sapanca göl kenarı göl restorant ve yanıkköy de çekildi.

VENEDİK KARNAVALI 'nda Volo del Turco

Karnaval tarihi bu sene 7 şubat ile 17 şubat arasında yapılacak.Karnaval zamanı dünyanın her yanından kostümleriyle akın eden insanlar sokaklarda mask leriyle tarlatanlı kat kat elbiselerle rengarenk giyinmiş kadınlar saçlarında tavus kuşları ile erkekller kostüm yarışı adeta sergilenir. Venedik karnaval zamanı masallardan çıkmıştır o tarihte dünyanın hiç bir yeri böyle renkli değildir. Karnavalın ilk açılış gösterisi şimdiki adıyla meleğin uçuşu eski adıyla Türk uçuşu rivayete göre 1548 yılında bir Türk esir belki de denizci türk ya da canbaz mark basilikası çan kulesinin tepesine çıkmış ve iple dükün önüne inip karafil kağıtları vermiş o gün karnavala dahil edilen bir gösteri olarak bu güne kadar gelmiş Yabancı bir dergide okuduğum biraz farklı;Bir karnaval sırasında yıl 1548 lerden genç bir Türk akrobat ticaretle uğraşırken Venedik e gelmiş akrobat karnaval sırasında sadece halterin yardımı ile bir ip üzerinde yürüyüp , San Marco Campanile kadar çan kulesinden aşağıya kayıp dük yanına inmiş ve elindeki karanfili vermeyi başarmış. Bu harika bir şeydi, diye yazan yabancı bir gazete de okudum böylece (Türk Uçuş) denilen Venedik insanları bu gösteriden çok etkiledi deniyor her zaman yüksek sesle talep edildi ve yüzyıllar boyunca Karnaval sırasında yenilenmiştir. 500 yıllık gelenek tüm Avrupa dan gelen insanların hayranlıkla izlediği gösteri olmuş.Karnaval zamanı bu hafta gidenlere keyifli tatiller.

LİZBON

Geçtiğimiz günlerde portekizdeydik daha önce de bir kez gitmiştim o gündür bu gündür belem turtasını Migros larda satılan küçük esanslarla hazırlayıp yapmaya çalışırım tadı çok hafif bişeydir güzeldir.Belem tatlısını ya da nata diye bilinen kağıtlı küçük pastayı yolunuz belem 'e düşerse deneyin mutlaka derim. Zaten her köşede satıldığı için görmemeniz imkansız.

1 Şubat 2015 Pazar

BREMEN MIZIKACILARI

Bremen Mızıkacılarını duymuştum. Güzel bir masal Ünlü masal derlemecileri Grimm kardeşlerin halk hikayelerinden birisi. Almanya da Bremen tam bir masal şehri evleriyle heykelleriyle daha trenden indiğinizde anlıyorsunuz Frankfurt un bu masal diyarı mutlaka görülmeli.

31 Ocak 2015 Cumartesi

Roma İSPANYOL MERDİVENLERİ

Piazza di spagna Roma nın en gözde mekanlarından ilk sıradadır.Meydanda bulunan İspanyol Merdivenleri turistlerin ellerinde kahvesi ya da içecekleriyle keyif yaptıkları konumdur. Yakınlarda küçük cafe ler ve İspanya Elçilik binası bulunmaktadır. Daha önce pasaklı isabel in ülkesinden bu kadar etkilenmiştim zil şal ve gül mabedi daha sonra ki yazımda paylaşacağım. Pizza di spagna da İspanyol merdivenlerinin hemen yanı başında kaar kedili logosu olan bir kafe göreceksiniz mutlaka gidin derim harikulade bir yer. Roma tarihi bir şehir yapıları bizim yeni binalarla alakası yok dönemsel yapılar la dolu eski yıpranmış boyası dökülmüş çok ev var ama o kadar yakışıyor ki roma mermeri ile yapılmış 1700 1800 lü yapılarla çok uyum içinde. pastel pasteliği yok edercesine renkli çiçeklerle ışıklarla süslü kendisine yakışan çok güzel bir yer. ROMA da bir başka görülmesi gereken yer aşk çeşmesi önümüzdeki yılın ortalarında tadilatı bitecek olan çeşme şu sıralarda bakım için kapatılmış durumda bizim Mimar sinan gibi İtalyanların da ünlü mimarları var tabiki zamanında saray için yapılan bu görkemli çeşme denizi tema almış italyanca adı la Fontana di Trevi, Türkçesi ise Üç yol Çeşmesiaslında daha fazla Aşk Çeşmesi olarak da bilinir, Roma'da Pol i Saray için ünlü mimar Nicolo Salvi eseridir. Klasik daha çok Barok sanatı gözrülmektedir. Üç yolun kavşağında bulunduğu için Trevi olarak adlandırılmış olasılık dahilindedir ;bir sonraki postta videolar çok fazla fotoları oradan alıp hazırlayacağım.