28 Mart 2013 Perşembe

Göreme Tarihi Milli Parkı (Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia)

Göreme vadisinin aşınmış plato rüzgar ve su ile volkanik tüf sedimanların diferansiyel erozyon etkileri muhteşem bir örnektir.                   

Kapadokya'nın rupestral kutsal sonrası ikonoklast Bizans'a yeri doldurulamaz tanıklık sağlayan, üstün doğal özelliklerini bir bölgede eşsiz bir sanatsal başarı oluşturmaktadır. Konutlar, köy manastırlarda ve kilise 4. yy ve Türk işgali arasındaki Bizans İmparatorluğu'nun bir eyaleti fosilleşmiş görüntüleri saklanmış.
Göreme vadisinin aşınmış plato rüzgar ve su ile volkanik tüf sedimanların diferansiyel erozyon etkilerine muhteşem bir örnektir. Tipik özellikleri sütunlar, sütunlar, kuleler, dikilitaşlar ve 40 m yüksekliğe ulaşır iğneleri vardır. Erozyon önemli kalıntısı, Akdağ (1.325 m), vadide baskın örnektir.. Çevredeki Erciyas volkan halen zaman zaman küçük patlamalar ile aktiftir.

Tarihsel ayarı, kayalara oyulmuş kiliseleri ve sıradışı aşınmış yerşekillerinin sıradışı görünüm ve vadi yüzyıllar boyunca çok az değişti.
Alan yaygın olarak yüzyıllardır insan tarafından kullanılan ve modifiye edilmiş olmasına rağmen, elde edilen yatay doğal şekillerinin içsel değerleri ile uyum ve göz biridir. Konileri ve sütun bazı ama bu bir doğal fenomen olarak görülen bazı deprem hasar olmuştur. Doğal erozyon ürkütücü kuleler, kuleler, kubbeler ve piramitler anımsatan şekiller halinde tüf heykel çalışmaları yapmıştır Kapadokya Platosu'nun manzara gibi harabe, insanın kazma hücreleri, kiliseler ve gerçek yeraltı şehirleri ile elementlerin işçilik ekledi hangi Birlikte dünyanın en büyük mağara konut komplekslerinden biri makyaj. Görüş jeolojik ve etnolojik açıdan ilginç olmasına rağmen, bu olağanüstü rupestral sitede özellikle özellikleri Kapadokya sonrası ikonoklast Bizans sanatının önde gelen örneklerinden biri haline Hıristiyan kutsal dekor eşsiz güzellik için başarılıdır.
Kapadokya'daki manastır faaliyeti ilk belirtileri Basil Caesarea Büyük, Bishop (Kayseri) talimatı üzerine hareket ederek, hangi zaman 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır inanılır, küçük anchoritic topluluklar kayaya kazılmış hücreleri yaşayan başladı. Daha sonra, Arap baskınlarınızda direnmek amacıyla kendilerine sığınacak yerler olarak hizmet gibi Kaymaklı veya Derinkuyu gibi troglodyte köylere veya yeraltı şehirleri içine
Kapadokya manastır zaten ikonoklast döneminde (725-842) yılında kurulmuş. 842sonra birçok rupestral kiliseler zengin parlak renkli figüratif resim ile dekore edilmiştir. Bunlar arasında Göreme Vadisi'ndeki ismiydi: Tokalı Kilise, El Nazar Kilise (10. yy), Barbara Kilise, Saklı Kilise (11. yy), Elmalı Kilise ve Karanlık Kilise (13. yüzyıl başına kadar 12 sonu)

 

Milli Park orta Anadolu'nun Hasan Dağı-Erciyes Dağı volkanik bölgesinde kalmaktadır. Saha; platolar ovalar küçük dağ bitkileri, yüksek tepeler, alüvyonla dolmuş dere ve ırmak vadileri, drenaj havzaları ve erozyonlu dik yamaçlı vadilerde birbirinden ayrılan yüksek düzlüklerden oluşmuştur. Erciyes ve Hasan Dağının büyük volkanik konileri, kuzeyden Kızılırmak vadisinin bir kısmı, bazıları bazaltla kaplı aşınmış tüf yatakları araziye hakim özelliktedir. Alan; volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici manzara yapısı içerisinde Bizans Kilise mimarisi ve dinsel sanat tarihinden önemli bir devri sergilemektedir. Bölgenin özelliklerinden burada yaşayanlar savaşların etkilerinden,merkezi idarenin otoritesinden uzak kalmayı başarabilmişlerdir.
Ana ulaşım yollarına uzaklığı ve engebeli bir alan olması, gizlenmek isteyen veya dini inzivaya çekilenler için uygun korunma yeri olmuştur. Manastır hayatı 3. yüzyıl sonları ile 4. yüzyıl başlarında başlamış ve hızla yayılmıştır. Manastırlar, kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve keşiş hücreleri, depo ve şarap yapım yerleri bulunan mekanlar oyulmuş, duvar resimleri ile süslenmiştir.
Ayrıca saha içerisinde, Ürgüp, Avcılar, Üçhisar, Çavuşini, Yeni Zelve yerleşimleri, Göreme yöresinin geçmişteki kültürüne uygun tarım ve köy hayatını yansıtan tarihi ve doğal bütünlüğü sağlayan sahaları teşkil eder.
Yukarıda anlatılan; Göreme’nin eşsiz jeomorfolojik oluşumu, estetik manzara yapısının görsel değeri ile tarihi ve etnolojik yapısı Milli Parkın kaynak zenginliğinin ana başlıkları sayılabilir.
Göreme Milli Parkı Gezilecek ve Görülecek Yerler:
Volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici manzara yapısını oluşturan 'peribacaları' aynı zamanda Bizans kilise mimarisi ve dinsel sanat tarihini sergilemesi açısından başta görülmesi gerekli yerlerdendir.
Ayrıca Ürgüp, Avcılar, Uçhisar, Çavuşini ve Yeni Zelve yerleşimleri, Göreme yöresinin geçmişteki kültürüne uygun tarım ve köy (kırsal) hayatını yansıtan yerleşimler olması nedeniyle ziyaretçilerin ilgisini çekecek niteliktedir.
Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Milli Parkın ziyaretçileri için en uygun dönemi 15 Mart-15 Kasım ayları arasındadır.
Milli Park içerisinde, hem doğal hem kültürel değerlerinin farklı bir yaklaşımla gezilebilmesi amacıyla tracking (yürüyüş) hatları belirlenmiştir.
Ziyaretçiler, Milli Park içerisinde ve yakınındaki yerleşimlerindeki çok sayıdaki otel ve pansiyonlarda konaklanabilir.

Alan [değiştir]

Volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici manzara yapısı içerisinde Bizans Kilise mimarisi ve hiristyan tarihinden önemli bir devri sergilemektedir. Bölgenin özelliklerinden burada yaşayanlar savaşların etkilerinden, merkezi idarenin otoritesinden uzak kalmayı başarabilmişlerdir.
Ana ulaşım yollarına uzaklığı ve engebeli bir alan olması, gizlenmek isteyen veya dini inzivaya çekilenler için uygun korunma yeri olmuştur. Manastır hayatı 3. yüzyıl sonları ile 4. yüzyıl başlarında başlamış ve hızla yayılmıştır. Manastırlar, kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve keşiş hücreleri, depo ve şarap yapım yerleri bulunan mekanlar oyulmuş, duvar resimleri ile süslenmiştir.
Ayrıca saha içerisinde, Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Çavuşin, Zelve yerleşimleri, Göreme yöresinin geçmişteki kültürüne uygun tarım ve köy hayatını yansıtan tarihi ve doğal bütünlüğü sağlayan sahaları teşkil eder.
Yukarıda anlatılan; Göreme'nin eşsiz jeomorfolojik oluşumu, estetik manzara yapısının görsel değeri ile tarihi ve etnolojik yapısı Milli Parkın kaynak zenginliğinin ana başlıkları sayılabilir.

Dünya Miras Listesi

Göreme ve Kapodokya Milli Parkı, 6 Aralık 1985 tarihinden bu yana doğal ve kültürel varlık olarak Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.

Kaynak:Vikipedi
Unesco

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder